onsdag 19 september 2012

Sticklingar!

Idag så har vi jobbat med sticklingar hela dagen. Vi har tagit sticklingar från perenner (kryddor), rosor och vedartade växter.
Bädden vi satte ner sticklingarna i innehöll sandblandad jord toppad med 1 cm sand. I sanden gjorde vi rader med hjälp av en kratta.
Precis som med frön så vill sticklingar ha näringsfattig jord. Anledningen till att man ska använda sandblandad jord är för att vattnet lätt ska rinna igenom. Sandlagret bidrar till detta samt ser till så att sticklingarna inte ruttnar vid rothalsen.




Örter
Trädgårdsmästare Agnes förklarade och visade hur man skulle ta sticklingar. Hon använde curryeternell som exempel. Man börjar med att ta av ett skott, man tar bort de nedersta bladen och sedan sätter man ner sticklingen i jorden. Man ska lämna några blad på toppen av sticklingen som försörjer den, dock ska man inte ha för många eftersom bladen kräver energi och för att vatten avdunstar från dem . Det gäller att lägga snitten under en nod och tillräckligt långt ner på skottet så att man får med en vedartad del. Från noden bildar sticklingen rötter. Om man inte klipper precis under noden och lämnar en stump kvar så ruttnar den.  Vi tog sticklingar från ca en tredjedel av plantorna.

Växten måste ha haft sin tillväxt period innan man tar sticklingar eftersom det är årsskotten man tar. En annan faktor som avgör när man ska ta sticklingar är hur värmekrävande de är. Tex så ska man helst ta rosmarin och salvia på sommaren eftersom de är så värmekrävande.
Man brukar säga att man tar örtartade växter på sommaren/hösten och vedartad på våren/sommaren.  Eftersom sticklingar inte har några rötter i början så tas vattnet upp genom porerna. Därför så får sticklingar aldrig torka ut eftersom porerna då täpps igen.




Rosor
På rosorna tog vi både topp och ledsticklingar. Man klipper av hela årskott och delar dessa till sticklingar. På en ros stickling ska man ha minst 3 noder som sätts under jord samt spara blad på toppen.
Några ros sorter på koster är:
"Rosa Helena" (honungsros)
"Agnes" (gul vresros)
"Aischa"




Fikon
Fikonen som inte mognar i år hänger kvar tills nästa säsong och mognar då! Fikon behöver en sköldknäpp för att komma igång och sätta frukt. Den första skörden blir saftig och den andra mindre saftig. Dessa fikon som hänger kvar kommer eventuellt inte bli lika goda som de nya som kommer nästa år.
På fikonet så tog vi toppsticklingar. Precis som med rosorna så ska man lämna minst 3 noder att ha under jord. Vi lämnade ett fikon blad på varje stickling och toppade även in de bladen för att de är så stora.
Nod på fikon.



Berberis, rosenkvitten, silverbuske och Josta (blanding mellan krusbär och svarta vinbär) tar man både topp och ledsticklingar. Rosenkvitten och Josta har ganska korta skott så det blir ca två sticklingar på ett skott.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar